>>
slide
slide
slide
slide

Royal Avenue

London More info
X

Refurbishment and additions to a 4 storey Residential Grade II Listed Regency house within the Royal Hospital Conservation Area of Kensington and Chelsea to provide a cohesive single family home in harmony with both its history and its modern occupancy.

The property consisted of inadequately planned entertaining rooms including a corridor-like kitchen between a family and dining space, with a rear brick extension leaving only a tiny residual patio for a garden. The idea was to recreate a sense of place for the family to gather together, one that both tied the interior to the exterior and also provided a more ergonomic way of circulating through and experiencing the house at all levels.

A bell-like glass conservatory was proposed to flood the new kitchen with daylight from overhead, while the rear extension was demolished to make way for a well proportioned garden on the same level as that of the interior. A loft storey was also added to capture more space and allow the internal stair to be day lit from above.

The interior is tied together with warm natural materials including a reclaimed solid oak floor, antique limestone and marbles. Walls are highlighted in various tones complementing the colour of the new interior furnishings while full height interconnecting doors and glazing are used to heighten existing proportions.

- Photography: David Butler