>>
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide

Edith Terrace

London More info
X

The redesign of a Victorian terraced property in central London was initiated out of the desire to create a relaxed and light filled family home, showcasing the client’s interest in vintage furniture.

The house was in a dilapidated state, and included a self-contained yet adjoining basement flat, connected by a single staircase to the rest of the property. As with many terraced properties, the location of the existing stair narrows the adjacent proportions of rooms. In order to achieve a modern open plan feel at lower ground level, the existing stair was removed from its original location and replaced with a new stair within the rear extension.

Accommodation could then be successfully apportioned, with the kitchen + family room enjoying the widened lower ground floor plate as well as a new extension adjacent to the garden. The main living and entertaining spaces occupy the ground floor including a music room overlooking the roof terrace to the new extension. The more private areas of the house including bedrooms occupy the remaining two upper levels.

The children’s floor incorporates bedrooms, a study, art walls and purpose built storage joinery. The design of a ‘nest’ above back to back wardrobes exploits the height and shape of the top floor roof, allowing for a vertical extension of space while providing a secret play space with a view to the sky.

The design intent was to harmonise existing building components with contemporary interventions. Reclaimed railway oak flooring, exposed London stock brickwork and cornice work sit comfortably with polished concrete floors, plastered walls, skylights and eye catching light pendants. A defining experience of the finished house is being aware of how each space is linked visually to another while retaining its own character and interest.

- Photography: David Butler