>>
slide
slide
slide
slide

Elystan Place

London More info
X

The brief called for the transformation of a 3 storey Victorian terraced property situated in the Chelsea Conservation Area of the Royal Borough of Kensington and Chelsea. The original cottage was suited to the living requirements of a couple and has been redeveloped as a modern house in line with the requirements of a family living in central London.

The proposal included the formation of a basement level below the existing ground floor to provide ancillary accommodation without compromising the appearance of the building externally. The Kitchen, Dining and Family room are situated in this area, while a new stair within a void at the rear of the house links the floors physically as well as visually. The play of light on the wall above the stair draws the eye upward to a newly glazed roof that also acts as a terrace for the floor above.

The rebuilding of the upper floors to the rear of the property allowed for a more sound construction and increased freedom with the bed/bath plan layouts, while the retention of the front fa├žade allows the building to remain sympathetic with both the surrounding Conservation Area and the adjacent properties.

A neutral yet warm palette of materials including sandstone and maple flooring was chosen allowing the main architectural features and natural lighting within the property to take visual priority.

Photography David Butler